söndag 27 april 2008

Vadstenaresan...

Hej på er!

Jag har varit på resande fot under hela lördagen. Första stoppet var vid Alvastra klosterruin. Otroligt vackert var det där...Där drack vi kaffe och åt goda frallor. Gick runt och tog kort och försökte tänka -hur var det egentligen under denna tiden? Vädret var verkligen på vår sida fast just här var det väldigt öppet och därför också blåsigt.Vadstena Slott var den bästa upplevelsen tycker jag. Jag har nog väldigt lätt för att tänka mig och leva mig in i berättelser så med den fantastiska guiden vi hade så blev detta resans höjdpunkt! Sedan är jag löjligt förälskad i sten också.... handen är nästan sårig"fniss" skoja bara, fast att dra med handen över sten som är bearbetad och lagd av människor för så längesedan är en fantastisk känsla. Se den vackra ljusa kalkstenen....mmmm en fröjd för ögat.StorslagetSlottet är magnifikt!Gammalt rostigt dörrhandtag, visst är det vackert!


Kolla in taken!!

Spegel från 1500-talet

En vacker dörr med underbart gångjärn

Från början var ju slottet inte tänkt som ett slott utan mer som en fästning till räddning när dansken var på krigstigen....


Nere i slottets källare, Dålig bild men jag tog med den för taket är från 1200-taletHär gick vi upp, alla trappor i slott går åt höger - lättare att försvara sig om någon är efter en...
Vy över Vättern precis brevid kyrkan och drottning Blankas sommarpalats.
Vadstena klosterkyrka - här finns delar av Heliga Birgittas kvarlevor...

Vi åt middag i Munkarnas sal, jättegott var det och välbehövligt. Man blir hungrig av alla intryck! Vi gjorde ju ett besök och såg hur de såg ut i nunneklostret. Det fanns plats för upp till 60 stycken! Jag skulle inte tro att alla var där frivilligt under den tiden....Dessutom fanns det 15 munkar men de var givetvis åtskilda...De kunde höra varandra när de sjöng i kyrkan(vilken höjdare,haha)
Annat är det idag med de 13 nunnorna som lever i Birgittaklostret. De är ju där av egen fri vilja och det tar 8 år innan man blir klar. Vi fick en unik möjlighet att vara med på deras kvällsgudtjänst kallat Vesper. En väldigt speciell upplevelse. Jag kan inte riktigt förstå vad som lockar med detta liv men jag respektar och beundrar dem för deras övertygelse. Så länge det är den fria viljans beslut...


Ja en helt underbar resa var detta! Bland det bästa jag gjort på länge. Historiens vingslag... våran guide Bengt var en fantastisk historieberättare, han trollband oss allihopa med sin inlevelse och kunnighet. Det enda sorgliga med resan var att åka förbi Vadstena Antik! Jag hade innerligt önskat att tiden tillät ett besök men icke nicke.


Det blir nog en resa dit om inte allt för lång tid. Skulle också säga att gamla stan i sig är värd ett besök att strosa runt i.
Jag önskar er en härlig start på veckan. Här ska det tydligen bli riktigt varmt...

Stooor kram från Pia få fyran!

8 kommentarer:

Gårdsromantik sa...

Så vackra bildar - förstår din förtjusning över sten! Jag är lite svag för smide så jag föll för gångjärnen!

Kram Maud

me and alice sa...

Hej hej!
Härlig resa du var på. Vad du kommer ihåg också. Imponerad!
Vi stannade också till vid slottet när vi åkte till Köpenhamn. Hade också turen att få stanna till på Vadstena antik!
Åh, dom fågelbaden är så fina(rabarberblad). Ska nog också försöka mig på ett sånt.
kram Susanne

Mamma C sa...

Låter som du har haft en underbar och sevärd resa till Vadstena. Det var många fina bilder du tagit.
Kram mamma c

Viveka på Humlebacken sa...

Oj, vilka underbara bilder!!! Älskar också känslan av gamla stenar...

Guldkant På Livet sa...

Så fantastiskt vackra bilder, du skulle kunna göra tavlor av dem! Mari.

My Lovely Things sa...

Åh så vackert..dit måste jag bara åka..

Jag älskar ju historia..

Bloggträffen var supermysig..
ha det så gott..
kram anna

Anonym sa...

Hej finaste! Åh, vilka underbara foton du har tagit! Kan jag få kopior? Du kan la mejla till mig? Visst hade vi härligt väder, hela dagen var underbar, tycker jag!

/Kram Annelie

Lilla Blanka sa...

Underbara bilder..! Förr-förra sommaren var vår familj ute på "slottsturné" och åkte runt o kollade slott. Till o med barnen tyckte det var jättekul!
Kram
Mia